Gezonde chips

Dit voorjaar plantten we twee appelboompjes en ze kregen dit jaar al aardig wat vruchten! En dat is boven verwachting, omdat we dachten dat het zeker een jaar zou duren voor er appels aan zouden komen. En nu is het tijd om ze te plukken en te proeven… mijn speekselklieren beginnen gelijk te werken en ik trek automatisch een ‘zuur gezicht’. Van zo’n mooi rood appeltje, had ik wel een zoetere smaak verwacht! We verwerken ze gewoon in een salade, in plaats van augurk, stukjes appel… heerlijk!

20131023 column lisetteStampot

Oktober-November is ook de tijd van andijvie, boerenkool, groene kool, knolselderij, koolraap, pompoen, snijbiet en spruitjes.

Wij zijn hier in huis erg gek op boerenkool, stamppot boerenkool met een kuiltje jus. Om lekkere boerenkool te maken, zijn er wel een aantal zaken waar je aan moet denken. Boerenkool is lekkerder nadat het heeft gevroren, want door de vrieskou wordt het zetmeel in het blad omgezet in suiker. Daardoor smaakt boerenkool na de vorst wat zoeter. Je kunt boerenkool ook een handje helpen door het een nacht (of langer) in de vriezer te plaatsen.

Kieskeurige kinderen

Kinderen houden vaak niet van ‘grote’ stukken kool in de stamppot. Als je een zak gesneden boerenkool uit de vriezer haalt,  dan kun je de bladeren wat fijner knijpen. Maak wel even een gaatje in de zak, anders ploft alle kool er uit! Het kan zijn dat ondanks een lange kooktijd, de boerenkool niet gaar wordt. Dat kan gebeuren als het niet gevroren heeft en de kool een beetje hard blijft. Wij leggen de boerenkool dus altijd minimaal een nachtje in de vriezer. En als je het dan kookt, hoef je het niet eerst de ontdooien.

Soorten boerenkool

Er zijn twee soorten boerenkool, namelijk: struikboerenkool en dwergboerenkool. Struikboerenkool herken je aan de vrij lange stengel. De oogst is van september tot februari, de plantjes zijn in mei gezaaid en worden in juli uitgeplant. Voor de winterteelt wordt er van begin juni tot begin juli gezaaid en uitgeplant van half juli tot begin augustus. De dwergboerenkool wordt geoogst van half september tot begin november, deze kool kan niet tegen vorst.

Kooktijd boerenkool

De kooktijd van boerenkool is ongeveer 30 minuten. En deze groenten zit vol vitamine C, B1, B2, caroteen, calcium en ijzer. De stamppot smaakt nog lekkerder als je er, tijdens het stampen, een klein scheutje azijn aan toevoegt!

Gezonde chips

Wist je dat boerenkool in Amerika heel erg hip is? Niet als stamppot, maar als chips! Ik heb het nog niet gemaakt, maar het schijnt erg lekker te zijn.

Bereiding

De oven verwarm je voor op180°C. De steeltjes en harde nerven verwijder je van gewassen (en drooggemaakte) bladeren en snijd de bladeren in grote stukken. Voorgesneden boerenkool kun je zo gebruiken. Over de gesneden bladeren verdeel je wat olijfolie, zout en peper. De bladeren leg je op een bakplaat met bakpapier en bak het 20 minuten in de oven, tot de bladeren knapperig zijn (ze mogen niet verkleuren).

Ga jij deze gezonde chips eens maken?

Tot over twee weken!
Lisette

Dit bericht is origineel gepubliceerd op Irene Kookt.