Speculaas oh speculaas!

December is een drukke tijd. Sinterklaas is in ons land aangekomen en daarna vierde mijn prachtige dochter Anna haar 3e verjaardag. Wat gaat de tijd toch snel! Vanwege Sinterklaas moeten er natuurlijk schoentjes gezet worden. De volgende morgen voordat de verjaardagsvisite op de stoep staat, worden de schoencadeautjes uitgepakt en liedjes gezongen. Vervolgens komt de visite met handen vol cadeautjes. Anna’s enige doel is uitpakken, uitpakken, uitpakken! Dan heeft ze vast kunnen oefenen voor pakjesavond… Misschien moeten we er maar eens over na gaan denken om haar halfjaardagen te gaan vieren. Lekker in de zomer, veel rustiger dan in december. Om lekker tot rust te komen duiken we de keuken in. Voor Sinterklaas bakken we speculaasbrokken!

20131204 column lisette

Benodigdheden Speculaasbrokken

 • 300g bloem,
 • 100g donkere basterdsuiker,
 • 4el speculaaskruiden,
 • 175g boter,
 • mespuntje zout en
 • 25g amandelen om te garneren.

Bereiding

We doen de gezeefde bloem, suiker, speculaaskruiden, in blokjes gesneden boter en een mespuntje zout in een keukenmachine en mengen dit door elkaar. Als de keukenmachine aan staat doen we er 2 el ijskoud water bij. We mengen tot het een soepel deeg is en vormen er een bal van. Deze bal verpakken we in vershoudfolie en leggen hem 30 minuten in de koelkast. Ondertussen verwarmen we de oven voor op 175C. Op het aanrechtblad strooien we een laagje bloem en rollen het deeg uit tot 1cm dik. Deze plak leggen we op de bakplaat (waar bakpapier op ligt) en drukken er wat amandelen in. Nu gaat de koek 30-35 min. de oven in, waarna we hem laten afkoelen op het rooster. En dan… breken we hem in stukken, het zijn tenslotte speculaasbrokken!

Benodigdheden Speculaas Cupcakes

Mijn nichtje is van het versieren, met haar maken we dus speculaascupcakes. Hiervoor hebben we nodig:

 • 125g boter (kamertemperatuur),
 • 1 zakje vanillesuiker,
 • 125g donkere basterdsuiker,
 • 2 eieren,
 • 3el volle melk,
 • 125g zelfrijzend bakmeel,
 • 1el speculaaskruiden,
 • 250 g poedersuiker,
 • 40g roomboter,
 • 40g Mon Chou,
 • 2el aardbeienjam of sinaasappelmarmelade
 • en eventueel chocolade kruidnoten (voor versiering).

Bereiding

De oven verwarmen we voor op 200C. Wij gebruiken een siliconen muffinvorm, maar papieren vormpjes kunnen ook. We kloppen de boter, basterdsuiker en vanillesuiker ongeveer 5 minuten met een mixer. Nu voegen we één voor één de eieren toe en blijven dan nog twee minuten mixen. Klop de verwarmde melk samen met het bakmeel en speculaaskruiden door het mengsel. Nu verdelen we het beslag over de muffinvormpjes. Ze zijn na ongeveer 15 minuten (in het midden van de oven) gaar. Na vijf minuten gaan ze uit de vorm en dan laten we ze nog twee uur afkoelen, voordat we ze glazuren.

Het glazuur maken

Voor het glazuur mixen we de poedersuiker, roomboter, Mon Chou en de aardbeienjam of sinaasappelmarmelade tot het glad is. Dit strijken we over de cakejes en doen op elk cakeje en chocoladepepernoot!

Tot volgende keer…
Lisette

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op Irene Kookt.