Ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker

Is ontbijtkoek een gezonde keuze?
Een plakje voorverpakte ontbijtkoek bevat gemiddeld 24g suiker, dat zijn vijf suikerklontjes!

Dat kan beter! Hier volgt een recept voor ontbijtkoek zonder geraffineerde suiker. Begin je net met het minderen van suiker, dan kan je er voor kiezen om toch te zoeten met bijvoorbeeld honing, oerzoet of palmsuiker. Dan is de ontbijtkoek niet ‘suiker vrij’ je lichaam ziet deze suikers ook als suiker.

Je hebt nodig:

250gram speltmeel of roggemeel
200gram amandelmelk, melk of water
1 ei
4 ‘verse’ dadels
2 rijpe bananen
1 á 2 gekookte rode bietjes of 2 winter wortels
2 eetlepels appelstroop
2 eetlepels koekkruiden
Snufje zout
2 theelepels baking soda

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Rasp de rode bietjes of winterwortel fijn.
  • Mix (met blender of keukenmachine) de bananen en dadels fijn.
  • Schenk ik een ruime kom de melk, ei, dadels-bananen mengsel, appelstroop en de koekkruiden. Mix alles met een mixer, tot een egale substantie.
  • Voeg nu beetje voor beetje het meel toe, tijdens het mixen.
  • Voeg de geraspte wortel en/of rode biet toe.
  • Als laatste voeg je het zout en baking soda toe.
  • Je kan nu ook nog extra dingen toevoegen, bijvoorbeeld, rozijnen, noten, zaden, gedroogd fruit of vers fruit.
  • Schenk het mengsel in een cakevorm.
  • Bak de ontbijtkoek in ongeveer 50 minuten gaar, prik met een satéprikker om te zien of de koek gaar is. Blijft er niks aan de prikker plakken, dan is de koek gaar.
  • Laat de koek nog 5 minuten in de vorm zitten en laat hem daarna afkoelen op een rooster.
  • De koek kan je in een luchtdicht bakje bewaren, of snij hem in plakjes en vries hem in.Na wat experimenteren, met ingrediënten, heb je je eigen favoriete ontbijtkoek!Eetsmakelijk!